Service Designer Niina Mikkonen

“Inspiroivinta työssäni on, kun löydämme yhdessä tiimin kanssa ratkaisun”, kertoo Service Designer Niina Mikkonen. Millaista on työskennellä muotoilijana IT-firmassa? Entä miten Niinan työarki on muuttunut Barcelonaan muuton jälkeen? Lue NIinan vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin!

Julkaistu 13.12.2023

Kerro vähän taustastasi?


Opiskelin kokemus- ja palvelumuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutissa, josta valmistuin kaksi vuotta sitten. Opintoihini sisältyi myös käyttökokemussuunnittelua. Valmistumisen jälkeen aloitin työt Sarakkeella, ja sitä ennen työskentelin palvelumuotoilijana eräässä toisessa yrityksessä.

Mitä työnkuvaasi Sarakkeella kuuluu?

Työnkuvaani kuuluu kaikkea sellaista, minkä voi ajatella kuuluvan suunnittelijan työhön: palvelumuotoilua, graafista suunnittelua, visualisointia, käyttöliittymäsuunnittelua ja käyttökokemussuunnittelua. Lisäksi työhöni kuuluu käyttökokemuksen testausta, käyttöliittymän testausta sekä jonkun verran koordinointia erilaisissa projekteissa. Työni sisältää myös pal

Millaista on työskennellä muotoilijana IT-firmassa?

Koska meillä työskentelee vain kaksi muotoilijaa, pitää näppinsä pistää vähän joka asiaan. Työni on todella monipuolista ja mielenkiintoista, ajoittain myös haastavaa, koska asiat ovat välillä monimutkaisia ja vaikean tuntuisia. Olen joutunut opettelemaan paljon uutta nimenomaan IT-alaan liittyen, oikeastaan todella paljon kaikkea. Haastavuutta tuo käyttäjän näkemyksen ja teknisyyden yhdistäminen projekteissa. Joudun pitämään tiukasti kiinni omista näkökulmistani, jotta käyttäjäkokemuksen tärkeys muistetaan huomioida myös teknisessä tekemisessä.

Missä kaikkialla työsi jälki näkyy?

Kaikkialla. Palveluissa, viestinnässä, erilaisissa prosesseissa ja parhaimmillaan tavoissa toimia. Muotoilijana ja suunnittelijana saa tehdä töitä kaikkien kanssa, ja se tekee työstä mielenkiintoista.

Mikä on haastavinta ja inspiroivinta?

Asiat ovat välillä todella monimutkaisia, koska ne ovat niin teknisiä. Minun tehtäväni on pitää käyttäjä ja käyttökokemus mielessä kaiken teknisyyden seassa, jotta palvelumme vastaavat mahdollisimman hyvin asiakkaidemme tarpeisiin. Jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos, täytyy tiimin välinen kommunikaatio toimia. Tiimissä tekeminen onkin yksi tämän työn inspiroivin ja mukavin osuus. Inspiroivaa on myös se, kun löydetään haastaviin asioihin ratkaisu yhdessä.

Mikä on parasta Sarakkeella?

Yksinkertaisesti ihmiset. Tykkään kauheasi kollegoistani, kaikilla on erilainen tapa tehdä ja toimia, ja on tosi kiva tehdä töitä eri ihmisten kanssa erilaisissa projekteissa.

Millainen on normaali työpäiväsi?

Muutin Barcelonaan muutamia viikkoja sitten, joten työpäiväni poikkeaa täällä jonkun verran siitä, mitä se on Suomessa. Normaali työpäiväni koostuu palavereista ja töistä, joita sillä hetkellä on pöydälläni. Työpäiviin kuuluu myös työkavereiden kanssa höpöttelyä ja kahvinjuontia, Suomessa toimistolla tehdään ja syödään yleensä lounas yhdessä. Tällä hetkellä haen kahvit läheisestä kahvilasta ja käynnistelen rauhssa päivän Barcelonan kodissani, jonka jälkeen osallistun palavereihin ja hoidan päivän työt.

Parasta tekemistä vapaa-ajalla?

Viettää aikaa läheisten ja ystävien kanssa.

Jos saisit tavata yhden tunnetun ihmisen maailman historiasta, kenet tapaisit ja miksi?

Tapaisin varmaankin jonkun tunnetun suomalaisen muotoilijan – sanotaan vaikka Alvar Aalto! Jos taas mietin historiallisia henkilöitä, niin haluaisin tavata Kleopatran.

Bravuuri keittiössä?

Tykkään tehdä erilaisia pastoja, esim. avokadopasta on yksi suosikeistani.

Haaveammatti lapsena?

Asianajaja, laulaja tai taiteilija.

Hauska fakta sinusta?

Ihmisten mielestä on hauskaa, kun he saavat tietää, että olen todella taikauskoinen. Täytyy aina koputtaa puuta, tai kun musta kissa kävelee tien yli, pitää sylkeä olan yli. Tikapuiden ali en ikinä kulkisi.

Lue myös nämä

Chief Technology Officer Tuukka Taskinen

"Inspiroivinta on nähdä oman työnsä tuloksen hyödyttävän suurta joukkoa ihmisiä", sanoo Sarakkeen Chief Technology Officer Tuukka Taskinen. Tuukka kertoo myös, miten Sarakkeen tarina on saanut alkunsa ja mikä on ollut hänen uransa mielenkiintoisin projekti.

Software Developer Samuli Eronen

"Parasta Sarakkeella on mukavat työkaverit ja asiakkaat, sekä rento ja joustava työkulttuuri", toteaa Software Developer Samuli Eronen. Lue lisää siitä, mikä Sarakkeella työskentelyssä inspiroi ja miksi Samuli alun perin kiinnostui koodaamisesta!

Consultant Thomas Bäcksbacka

“Kaikki päivät Sarakkeella ovat erilaisia, ja juuri se tekee työstäni mielenkiintoista”, kertoo Thomas Bäcksbacka. Thomas, joka on ollut Sarakkeella aivan yrityksen perustamisesta lähtien, avaa artikkelissa oman työhistoriansa lisäksi myös yrityksen taustoja.